T-pentue

s.10.7.2005

1 uros: Thor Tryllingur
3 narttua: Tara Thyrniros, Telma Tilviljun ja Trina Sagadtr
Viikon iässä

DK CH Surtseys Askur Argeisli
AB-lonkat, silmät ok
Atli
DK CH LP1 Westmanna's Mosi Vagur
B1/B2-lonkat
Vikingur As fra Olafsvöllum
A2-lonkat, silmät ok
DK CH LP1 Westmanna's Hafmeyja
A2-lonkat
EUV99 Surtsey's Nora Nennadottir
B1-lonkat
Askur Heidumhaere
*-lonkat
Surtseys Nenna
B2-lonkat
FI MVA Aitiorannan Öggva-Aska
A-lonkat, 0-kyynärpäät, 0-polvet, silmät, kilpirauhaset ja sydän ok. Lte1 (+140lk)
Saga 6/04
Ymir Chaou v Liangtsou
B1-lonkat, 1-polvet, silmät ja sydän ok. Lte1 (+139lv)
Bris vom Pöttgesberg
A-lonkat
Krafla
B1-lonkat, silmät ok
FIN MVA Gerplu-Assa
B-lonkat, 0-polvet, silmät, kilpirauhaset ja sydän ok. Lte0 (+1l.altis)
Yrar-Akkur
*-lonkat, silmät ok
Stjörnu-Frida
*-lonkat

Uroksen löytäminen oli helpompaa kuin koskaan aiemmin. Jopa uroksen omistajat tuntuivat olevan asioista liian hyvin perillä, joten homma tuntui heti hyvin selvälle kummallekin. Yli puoli vuotta saatiin odotella, että Saga aloittaa juoksun, kun aloitin uroksen kyselyn hyvin ajoissa (eihän se oikea uros näin nopeasti voi löytyä!).

6.5.

Sagan siemennys onnistui hyvin. Jälleen siementäjänä toimi Merja Dahlbom Mäntsälässä. Tanskasta ei siemeniä tullut paljon mutta laatu oli hyvää.

8.6.

Sagan ultra. Pentuja näkyi 3 kummallakin puolen, mutta oliko ne koko ajan samat - selviää myöhemmin.

30.6.

Haettiin Assan ja Evan kanssa Saga totuttelemaan synnyinkotiinsa.

Selvästi raskaana
4.-8.7.

Sagan lämpö aloitti hurjan ajelun vuoristoradassa. Ei kuitenkaan näytä tulevan kunnon laskua vaikka vaihtelut ovatkin isoja. Saga oireili ensimmäisen kerran huonoa oloa 7.7. ja jospa se nyt olisi jo oikea merkki synnytyksen lähestymisestä.

9.7. klo 00.55

Sagan lämpö laski kunnolla.

Tästä eteenpäin oireet oli vanhat tutut: levottomuutta ja läähätystä. Aamuyöllä Saga vielä pystyi torkkumaan pariin kertaan. Ulkona käydessä Saga halusi päästä etukäteen kunnolla tutkittuihin pesiinsä (autojen ja portaiden alla on hyviä paikkoja).

10.7. klo 6.15

Sagalta tuli paljon nesteitä ulos. Pentulootan pyyhe saa kovaa kuritusta.

klo 6.40

Saga oksentelee useaan kertaan.

Supistuksia ei näy tulevan.

klo 9.30

Soitto lekurille, jolta saan ohjeita mutta tekstattuani kyseiset ohjeet paikalliselle pieneläinhoitaja Kaisulle, niin tulee nopea puhelinsoitto ja sieltä erit ohjeet: kalkkia puolen tunnin välein ja Sagalle liikuntaa.

8 annosta kalkkia myöhemmin Kaisun kanssa sovittiin, että leikkaukseen Pipettiin (pieneläinklinikka Nivalassa) klo 17, jos ei ala ponnistukset. Sagalla nesteiden väri muuttui jo aamupäivällä kirkkaasta vihreäksi.

klo 16.00

Saga räksyttää seinää ja pian sen jälkeen on pienen pieni supistus tulossa.

klo 17

Lekurille lähdettiin ja siellä pihassa Saga yrittää ponnistaa mutta mitään ei tule. Lekuri-Serina (hälytetty paikalle viikonlopun vietosta, kun päivystävä ei ala koiraa hoitamaan) tunkee sormen Sagan sisään ja toteaa, että on siellä on yksi juuri tulossa ja se voidaan vetää ulos eikä välttämättä ole tarvetta leikkaukseen. Paikalla oli myös kaksi hoitsua (Kaisu ja Sanna) ja kaikkia tarvitaan ensimmäisen ulossaantiin. Sagalla taisi olla aika tuskaisat paikat lääkityksestä huolimatta.

klo 17.36

Pentu saatiin ulos (tuli häntä edellä) mutta se ei ollut enää elossa vaikka sitä yritettiinkin elvyttää. Kyseinen pentu oli punainen uros tuplin ja painoi vaatimattomasti 439g eli oli aika kookas. En usko, että Saga olisi sitä saanut punnerrettua ulos ilman apua.

Loppujen pentujen annetaan syntyä itsestään mutta seurataan niiden syntymä lekurilassa, jos ongelmia vielä tulee. Kovin toiveikas en ollut loppujen elossa olosta.

klo 17.42

Loput kuitenkin syntyi elossa ja normaalisti: pun narttu tuplin 278g.

klo 18.27

Pun narttu tuplin 296g.

klo 18.45

Pun uros tuplin 271g.

klo 19.28

Pun narttu tuplin 272g.

Näissä pennuissa on sama vika kuin U-pentueessakin: miten ne erottaa toisistaan... Tämä pentue laittoi vielä astetta vaikeammaksi tunnistamisen, kun valkeaa ei ole kenelläkään.

Saga on erinomainen äidin alku. Kotona mummu ja pappa olisivat hyvin mielellään tutustuneet paremmin linjansa jatkajiin, mutta Saga ei oikein hyväksy muita lähelle. Kauaa ei kyllä mennyt siihen, että Assa ja Eva saivat vapaasti kulkea pentuja katsomassa. Kunnioittivat kuitenkin Sagaa ja kävivät vain minun kutsusta pentuja nuuhkimassa.

KIITOS kesälomaa viettäneille Kaisulle ja Sannalle avusta kuin myös viikonloppu vapaata viettäneelle Serinalle!