Y-pentue

s.5.6.2003

3 urosta: Ymsi Andi, Yngvi Danason ja Yringur
1 narttu: Ylfa Aradís
Yringur Ylfa Ymsi Yngvi

FIN MVA Punapihlajan Dani
A-lonkat, 0-kyynärpäät, 0-polvet ja silmät ok. Lte1 (+84lk)
Dani
Skreppengs Snjo Morten
A-lonkat, silmät ok
N&S&DK UCH Somi av Isheim *
Vigdis *
FIN MVA Tuulenpuuskan Fenja
A-lonkat, 0-polvet, sydän ja silmät ok. Lte1 (+175lv)
S UCH Icelunds Bele H
INT&FIN&S&N MVA Tuulenpuuskan Drifa AB (silmät ok)
FIN MVA Gerplu-Assa
B-lonkat, 0-polvet, kilpirauhaset, sydän ja silmät ok. Lte0 (+1l.altis)
Assa
Ýrar-Akkur
*-lonkat, silmät ok
Tryggur fra Olafsvöllum B1
Lukka (silmät ok)
Stjörnu-Frida *
ISCH Gosi fra Kolsholti
Perla

Pentujen syntymä

Astutuksessa tilasin Danilta mustan nartun piirrolla ja mielellään lyhytkarvainen.

Ultrassa ennustettiin 3-5 pentua.


3.6.
Assan lämpö on ollut iltapäivästä asti alhainen (36,9-37). Maha on ollut Assalla ihan sekaisin.

4.6. klo 00.15
Assan lämpö tipahti vielä hieman ja on nyt 36,7C. Assa on jo melkoisen levoton.

klo 7.15
Yö meni läähättelyyn ja tärinään. Lämpö on yhä 36,7 joten aikaa menee vielä synnytykseen. Assa haki jo vinkulelunkin pentulaatikkoon seurakseen ja luulee pääsevänsä sillä synnytyksestä. Ulkona Assa hakeutuu vain tekemäänsä luolaan. Tällä kertaa Assa oksentelikin nesteitä monia kertoja.

klo 11.00
Nyt lämpö lähti jo kohoamaan (37,2) ja tärinät vain pahenee.

klo 17.15
Kyllästyin vain tuijottamaan Assaa toimettomana ja raahasin sen eläinlääkärille kalkkipiikille. Tilanteen pitäisi sen kanssa hiven ottaa takapakkia mutta lekuri lupaili, että aamuyöllä voisi jotain sitten jo syntyäkin. Jos ei synny niin ottavat Assan seuraavana päivänä päivähoitoon, kun itse en pysty olemaan kotona vahtimassa. Saatiin piikkejä myös kotiin, jos on tarvetta avustaa ponnisteluissa. Lekuri myös tunnusteli miten Assan paikat on synnytykseen valmiina ja sen perusteella ei ihan vielä pitäisi mitään tapahtuakaan. Pennun tunsi mutta se oli vielä kovin kaukana.

klo 21.00
Nyt alkaa pentulootan pesä olla Assasta hyvässä kunnossa. Tulihan sitä jo pitkään valmisteltuakin. Nyt alkoi tärinät ja läähättelyt uudelleen kalkkipiikin jäljiltä.

klo 22.50
Assan alle jäi märkä lätäkkö lattialle.

klo 23.10
Jälleen valahti nesteitä ja nyt olivat jo värillisempiä kuin edelliset.

5.6. klo 00.15
Taas nesteitä.

klo 1.10-1.20
Käytin Assaa pihalla. Kovasti yritti ponnistaa joka puskaan jotain mutta mitään ei tullut. Assalla oli kamala kiire koko ajan eikä pysynyt enää hetkeäkään paikallaan. Sisälle tultua vilkaisinkin Assaa ja Assa olikin synnyttänyt jo ison harmaan pallukan.

Alkoi usko loppua tässä välissä ja olin varma, että aamulla mennään aukaisemaan Assa lekurille ja otetaan vain kuolleet pois.

klo 1.45
Nyt näkyi jo ensimmäisen pää kunnolla mutta Assa alkoi väsyä ponnisteluihin. Sain hyvän otteen pennusta mutta Assa ei jaksanut ponnistaa, että olisin voinut vetäistä pentua samalla ulos. Tämän pennun halusin ilman muuta yrittää saada hengissä talteen sillä se näytti olevan musta. *värillähän ei ole väliä kunhan se vain on musta*

klo 1.50
Assa sai kuin saikin aikaan ilman apua sen verran tehokkaan ponnistuksen, että pentu tuli ulos. Musta poika oli täydellinen. Sillä on niskassa pieni valkoinen täplä, etujaloissa polvisukka & nilkkasukka + mahanalunen & rinnus valkoista. Yringur tuli ulos kuten Eki (Örn Össuson) eli nuora ei venynyt ollenkaan. Tällä kertaa kuitenkin osasin odotella jo rauhallisemmin vieressä, että kyllä se löystyy – kuten pian löystyikin.

klo 2.05
Ilman sen isompia ponnisteluita tulikin ulos seuraava. Ihastuksekseni se oli täydellinen: musta narttu hyvin vahvalla piirrolla, kaulus menee puoleksi ympäri, toisessa etujalassa polvisukka ja lopuissa nilkkasukat + rinnus on valkoinen. Dani lunasti vaatimukseni, kun Ylfa Aradis syntyi.

klo 2.25
Kolmas pentu tupsahti ulos. Jälleen täydellinen poika mutta nyt väritys oli kauluksen puolikas ja ohut piirto sekä yksi polvisukka ja loput nilkkasukkia. Kuningas-värityksen asnsiosta pojasta tulikin Yngvi Danason.

klo 2.55
Neljäs pentu tuli maailmaan. Jälleen hyvin helposti. Tämäkin oli täydellinen pentu: musta uros valkoisin varpaiden kärjin ja valkoinen rinnus. Ymsi Andi jäikin sitten viimeiseksi.

Taisi Dani hiven säikähtää minua astutuksessa, kun ei sitten päästänyt muita värejä itsestään kuin vain mustaa. Enpä voi sanoa pettyneeni!


2.7.
Tarjosin pennuille ensimmäistä kertaa lisäruokaa. Ylfa piti sitä mainiona uima-altaana ja Ymsi ei edes huomannut koko kuppia kirmatessaan innoissaan suorinta reittiä painimaan. Assa syöttää pennut vielä erittäin hyvin, joten ei ole kiirettä antaa lisää sapuskaa. Myös hygienian hoito luonnistuu Assalta erinomaisesti. Vein tänään kaikki pennut ulos yhteiseen aitaukseen. Pennut eivät sekoittuneet vaikka Assa saikin yhdeksän pentua yrittämään maitoa kahdeksasta hanastaan.

5.7.
Nyt pennuille maistui jo lisäruokakin, kun Assa alkoi jo viipymään reilusti muuallakin kuin pentujen laatikossa.

Tästä eteenpäin sävelet alkoivatkin selkiytymään: Assa hoiti pentujen hygienian & tavoille opettamisen ja Eva toimi imettäjänä.